Kući

Inicijativom Europske građanske inicijative zahtijeva se da pakiranje svih prehrambenih proizvoda treba obuhvaćati obvezno označivanje kako bi se naznačili jesu li proizvodi meso/vegetarijanac/vegan. To će pomoći "informirati izbor" za potrošače diljem Europe.

Potpisivanje predstavke LabelVeg

Vegan, vegetarijanski i Flexitarijanski lifestyle izbori korisni su za ljudsko zdravlje, smanjuju utjecaj na okoliš i pomažu u zaštiti dobrobiti životinja. Postoji mnogo razloga zašto bi ljudi mogli odabrati smanjenje potrošnje životinjskih proizvoda; Etičko, ekološko, vjersko i bolje označivanje hrane pomoći će ljudima da učine informirani izbor o svojoj prehrani i načinu života.

Unutar Europske Unije postoje 24 službena jezika, proizvođači obično mogu uklopiti samo nekoliko jezika na svoje proizvode. EU omogućuje slobodno kretanje ljudi, dobara i usluga, ali putovanje predstavlja komplikacije za vegetarijance/vegane. Utvrđivanje odgovarajućih prehrambenih proizvoda na stranim jezicima dokazuje izazov za veganske/vegetarijance pri putovanju u EU-u, posebno u slučaju dvosmislenih sastojaka, koji bi mogli biti na bazi biljaka ili životinja.

Nadalje, ostaje neke zablude koje okružuju razliku između Vegetarijizma i samog veganizma. Neki brzi i značajni primjeri su; med, sve što sadrži želatinu, i određene pive koje se filtriraju sa životinjskim dijelovima.

Kako bi se razjasni nedvosmislenost i olakšala identifikacija hrane, predlažemo da tvrtke za prehrambene proizvode osim toga, po zakonu, obilježaju svoj proizvod s 1 od 3 jednostavna piktorijalnih simbola:

• Nije vegetarijanska – sadrži životinjske dijelove i/ili nusproizvode. • Vegetarijanska – ne sadrži dio tijela žive ili mrtve životinje. • Vegan – je 100% postrojenja na bazi.

Presedan ovog prijedloga može se naći u Indiji gdje su prehrambeni proizvodi označeni simbolom koji označava "Nevegetarijanski/vegetarijanski".

Ako se slažete da bi bolje označivanje hrane moglo pomoći u informiranju izbora za potrošače diljem Europe, molimo vas da podržite naše napore u ujedinjenju označivanja hrane potpisivanjem predstavke LabelVeg.