Начало

Тази Европейска гражданска инициатива изисква опаковането на всички хранителни продукти да включва задължително етикетиране, за да се укаже дали продуктите са месо/вегетариански/вегетариански. Това ще спомогне за "информиране на избора" за потребителите в цяла Европа.

Подпишете петицията за

Вегетариански, вегетариански и Флекиторен избор на начин на живот са от полза за човешкото здраве, намаляване на въздействието върху околната среда и да помогне за защита на хуманното отношение към животните. Има много причини, поради които хората могат да изберат да намалят консумацията си на животински продукти; етично, екологично, религиозно и здравословно етикетиране на храните ще помогне на хората да направят информиран избор за тяхната диета и начин на живот.

В рамките на Европейския съюз има 24 официални езика, като производителите обикновено могат да вписват само няколко езика на своите продукти. ЕС дава възможност за свободно движение на хора, стоки и услуги, но пътуването представя усложнения за вегетарианците/Веганите. Идентифицирането на подходящи хранителни продукти на чужди езици доказва предизвикателство за Веган/вегетарианците при пътуване в ЕС, особено в случай на двусмислени съставки, които могат да бъдат или растителни или животински.

Освен това остава някои погрешни схващания, които заобикалят разграничението между Вегетарианството и веганизма. Някои бързи и забележителни примери са; мед, всичко, което съдържа желатин, и някои бири, които се филтрират с животински части.

За да се изясни всяка неяснота и да се улесни идентифицирането на храните, ние предлагаме, че хранителните компании допълнително, по закон, етикетират своите продукти с 1 от 3 прости символни символа:

• Не е вегетарианец – съдържа животински части и/или странични продукти. • Вегетарианец – не съдържа част от тялото на живо или Мъртво животно. • Веганска – е 100% растителна основа.

Прецедент на това предложение може да се намери в Индия, където хранителните продукти са етикетирани със символ, показващ "не-вегетариански/вегетариански".

Ако сте съгласни, че по-доброто етикетиране на храните ще спомогне за информиране на потребителите в Европа, моля, подкрепете нашите усилия за обединяване на етикетирането на храни, като подпишете петицията за Европейска гражданска инициатива.