Αρχική σελίδα

Η πρωτοβουλία αυτή των ευρωπαίων πολιτών ζητεί να περιλαμβάνει η συσκευασία σε όλα τα προϊόντα διατροφής υποχρεωτική σήμανση για να αναγράφεται αν τα προϊόντα είναι κρέατα/χορτοφαγικά/χορτοφαγικά. Αυτό θα βοηθήσει στην "ενημέρωση της επιλογής" για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπογράψτε την αίτηση για ετικέτες

Οι επιλογές για χορτοφάγους, Χορτοφαγική και πιο καλή ζωή είναι επωφελείς για την ανθρώπινη υγεία, μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και βοηθούν στην προστασία της ευημερίας των ζώων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ζωικά προϊόντα · ηθική, περιβαλλοντική, θρησκευτική και υγεία-καλύτερη επισήμανση των τροφίμων θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες, οι κατασκευαστές μπορούν κανονικά να χωρέσουν μόνο μερικές γλώσσες στα προϊόντα τους. Η ΕΕ επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών, αλλά τα ταξίδια παρουσιάζουν επιπλοκές για τους χορτοφάγους/vegans. Ο προσδιορισμός των κατάλληλων διατροφικών προϊόντων σε ξένες γλώσσες αποδεικνύει μια πρόκληση για τους χορτοφάγους/χορτοφάγοι όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ιδίως σε περίπτωση διφορούμενων συστατικών, που θα μπορούσαν είτε να είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις γύρω από τη διάκριση μεταξύ της χορτοφαγία και του ίδιου του χορτοφάγων. Μερικά γρήγορα και αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι. μέλι, οτιδήποτε περιέχει ζελατίνη, και ορισμένες μπύρες που φιλτράρονται με μέρη ζώων.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάθε αμφισημία και να καταστήσουμε ευκολότερη την ταυτοποίηση των τροφίμων, προτείνουμε οι εταιρείες τροφίμων, βάσει νόμου, να επισημαίνουν τα προϊόντα τους με 1 από τα 3 απλά εικονογραφημένα σύμβολα:

• Όχι χορτοφαγικό – περιέχει μέρη ζώων ή/και υποπροϊόντα. • Χορτοφαγικό-δεν περιέχει μέρος του σώματος ενός έμβιων ή νεκρών ζώων. • Βίγκαν – είναι 100% φυτό με βάση.

Προηγούμενο της παρούσας πρότασης μπορεί να βρεθεί στην Ινδία, όπου τα τρόφιμα επισημαίνονται με ένα σύμβολο που αναφέρει "μη χορτοφαγικό/χορτοφαγικό".

Εάν συμφωνείτε ότι η καλύτερη επισήμανση των τροφίμων θα βοηθούσε στην ενημέρωση της επιλογής για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρακαλούμε να υποστηρίξετε τις προσπάθειές μας για την ενοποίηση της σήμανσης των τροφίμων, υπογράφοντας την αίτηση για την Ετικετίδα της ΕΠΠ.